Omnient

Auditul extern

Ce este auditul extern de securitate cibernetică?

Un audit extern de securitate cibernetică este un proces formal realizat de o organizație terță independentă, având rolul de a evalua și valida politicile de securitate cibernetică ale unei companii. Acesta asigură existența și funcționarea corectă a mecanismelor de control al securității, oferind o verificare obiectivă a măsurilor implementate.

Cel mai frecvent tip de audit extern este auditul de conformitate, care determină gradul de aliniere la cerințele impuse de legi, reglementări sau standarde specifice. În multe cazuri, legislația impune ca acest audit să fie realizat de auditori externi certificați, garantând astfel obiectivitatea și acuratețea evaluării.
third party audit - matthew-henry-fPxOowbR6ls-unsplash

De ce să alegeți Omnient?

Omnient și echipa sa de auditori sunt certificate pentru a efectua multe dintre auditurile care trebuie efectuate pentru companiile care își desfășoară activitatea în România, în sectoare specifice:

– Directiva UE NIS (Network and Information Security) (Legea României 362/2018)
– Normativ emis de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) privind instrumentele de plată electronică la distanță, platformele digitale pentru transportul alternativ, identificarea la distanță prin instrumente video, etc. – Norma 4/2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)
Echipa noastră de auditori are, de asemenea, o vastă experiență în efectuarea altor audituri de conformitate precum SWIFT, Banca Națională a României (ReGIS SaFIR), Transfond (SENT), Ordinul ANAF 146/2022, etc.

Alte tipuri de audituri de securitate cibernetică care ar putea fi de interes sunt:
Legea privind reziliența operațională digitală (Regulamentul (UE) 2022/2554) rezolvă o problemă importantă din regulamentul financiar al UE. Înainte de DORA, instituțiile financiare gestionau principalele categorii de risc operațional în principal prin alocarea de capital, dar nu gestionau toate componentele rezilienței operaționale.
După DORA, acestea trebuie să respecte, de asemenea, normele privind capacitățile de protecție, detectare, izolare, recuperare și reparare împotriva incidentelor legate de TIC. DORA se referă în mod explicit la riscul TIC și stabilește norme privind gestionarea riscului TIC, raportarea incidentelor, testarea rezilienței operaționale și monitorizarea riscului TIC la terți.
Audit de investigație digitală – realizat de obicei de un auditor de securitate cibernetică specializat în investigații digitale, având ca scop sprijinirea unui proces juridic iminent sau în desfășurare.
Audit al furnizorului de servicii – deoarece multe organizații externalizează activități critice către terți, organizațiile vor fi supuse unor audituri externe pentru a spori încrederea în integritatea serviciilor organizației terțe.

Beneficii

Îndrumare obiectivă: Auditurile noastre de securitate cibernetică vă oferă o perspectivă completă asupra stării actuale a securității, furnizând o evaluare obiectivă a riscurilor inerente activității dumneavoastră și recomandări strategice pentru reducerea acestora.
Bază de referință pentru Securitate: Stabilirea unei baze de referință pentru securitate și a obiectivelor de îmbunătățire vă permite să creați un plan concret, care poate fi monitorizat și măsurat, oferindu-vă direcții clare pentru creșterea nivelului de maturitate în securitatea cibernetică.
Raport de audit cuprinzător: Omnient își prezintă constatările într-un raport de audit complet. Acesta cuprinde de obicei: un rezumat executiv, metodologia, constatările tehnice, opinia auditorului și recomandări prioritizate pentru remediere.
Contact Form